Nakládané okurky jsou stálicí v našich spížích. Každý je dělá jinak, skvělé jsou ale všechny.
Potřebujete:
✿ 400 g okurek
✿ 3 kuličky pepře
✿ 2 kuličky nového koření
✿ 1 bobkový list
✿ ½ lžičky hořčičných semínek
✿ 2 plátky cibule
✿ 2–3 snítky kvetoucího kopru
✿ kolečka mrkve, česnek, chilli papričku
Nálev:
✿ 1 l vody
✿ 300 ml kvasného octa
✿ 80 g cukru krupice
✿ 30 g soli
1. Okurky očistěte kartáčkem. Na dno zavařovacích sklenic dejte koření a přidejte podle chuti cibuli, kopr, mrkev, stroužky česneku nebo chilli papričku.
2. Okurky naskládejte těsně vedle sebe do lahve a prokládejte je zeleninou. Vodu svařte s cukrem a solí, přidejte ocet, ještě horkým nálevem okurky zalijte a sklenice pevně uzavřete.
3. Sklenice sterilujte v hrnci s horkou vodou, zahřejte je na 85 °C a poté ještě 30 minut sterilujte. Nebo je dejte na pekáč s trochou vody do trouby vyhřáté na 50 °C, teplotu zvyšte na 85 °C a nechte je 55 minut sterilovat.
Jé, to vypadá dobře! Já okurky zavařuju už pár let, ale vždycky bez chilli. Přidám to tentokrát, díky za tip!
Tohle mi připomíná, jak jsme doma dělávali okurky s babičkou. Jen místo nového koření dávala jalovec. Možná to zkusím udělat po vašem způsobu.
Jestliže se takhle dělají okurky v troubě, jsem nadšená, že je nemusím hlídat na sporáku! A kombinace s česnekem a chilli zní skvěle na zimu, kdyby byla hokejová sezóna.
To to vypadá skvěle! Už jsem dlouho nedělala okurky doma, ale letos se do toho asi pustím. Tuhle variantu musím vyzkoušet.
Moc zajímavý recept! Na sladkokyselé okurky mám podobný, ale vždycky jsem měla problém s teplotou při sterilizaci. Zkusím ten s troubou, snad to bude lepší.