Kulajda od Nadi Konvalinkové je příjemně sladkokysele vyvážená a prostě báječná. Tak neváhejte a připravte si ji podle jejího vyzkoušeného receptu.
Ingredience:
400 g čerstvých nebo 50 g sušených hub, 1 litr vody, 600 g brambor, 750 ml vody, 1 lžička kmínu, 1 špetka soli na brambory, 1 lžíce hladké mouky, 200 ml smetany ke šlehání, 1 hrst kopru, 2 až 3 vejce, sůl, 1 lžíce kvasného octa, 1 lžíce třtinového cukru
Postup: Nejdříve oloupeme brambory, nakrájíme je na menší kostičky a dáme je vařit asi do 750 ml osolené vody.Ještě přidáme kmín a vaříme je do poloměkka. V druhém kastrůlku uvaříme nakrájené houby v asi 250 ml vody.
Vaříme je doměkka, pak je celé i s vývarem z hub přidáme k bramborám. Polévkový základ zahustíme smetanou s hladkou moukou. Pokud se nám udělaly hrudky, nevadí, směs přecedíme. Provaříme asi ještě 20 minut.
Během vaření přidáme lžíci octa, která zabrání dalšímu měknutí brambor. Na závěr polévku dosolíme a přidáme třtinový cukr.
Po uvaření přidáme do polévky čerstvý nasekaný kopr. Podáváme s vejcem vařeným natvrdo a rozkrojeným na půl.