Suroviny:
450 g hladké mouky
1 balíček droždí
60 g cukru krupice
1 balíček vanilkového cukru
špetku soli
1 vejce
50 g rozpuštěného másla nebo margarínu
100 ml vlažného mléka
125 ml smetany ke šlehání
na potření 1 žloutek
Postup:
Promícháme všechny přísady a vypracujeme vláčné těsto, které necháme zakryté na teplém místě odpočinout, dokud nezdvojnásobí svůj objem.
Těsto nakrájíme na 18-20 kousků. Každý kousek vyválíme na váleček asi 25 cm dlouhý. Dva válečky spleteme dohromady, konce zmáčkneme k sobě a vytvoříme věneček. Necháme je na teplém místě ještě 15 minut kynout.
Potřeme rozšlehaným žloutkem a pečeme v předehřáté troubě asi 25 minut. Po vychladnutí vložíme do středu věnečků uvařená malovaná vejce.