Nejlépe chutná trochu odleželá.
Suroviny:
● 1 kg polohrubé mouky ● 500 g másla
● 300 g směsi rozinek a sušených brusinek
● 375 ml mléka ● 200 ml rumu
● 200 g mandlí ● 100 g kandované citronové kůry
● 100 g kandované pomerančové kůry
● 100 g másla na potření ● 100 g moučkového cukru
● 80 g droždí ● 2 vejce
● ½ lžičky skořice
● ½ lžičky mletého kardamomu ● špetka soli
Postup:
Z mouky, droždí, cukru, soli, vajec, mléka a másla, skořice a kardamomu připravte tužší těsto. Vyválejte z něj na pomoučeném válu plát tlustý asi 2 cm, posypte rozinkami s brusinkami máčenými v rumu, mandlemi a mixem z kůry. Těsto sbalte a prohněťte. Vyválejte z něj 2 šišky a nechte 20 min odpočívat.
Po odležení doprostřed každé šišky zatlačte rukou, jako byste ji chtěli rozpůlit. Horní půlku těsta vyválejte směrem od středu. Vyválenou placku přeložte přes nevyválenou část a přitlačte.
Štoly položte na plech s pečicím papírem a nechte v teple tři hodiny kynout. Pak pomažte máslem a pečte ve vyhřáté troubě při 180 °C přibližně hodinu a čtvrt. Ještě teplou štolu obalte v moučkovém cukru, zabalte do alobalu a nechte odležet.
Příprava: 40 min
Cena: 200 Kč