Název je poněkud matoucí. Pastýřský koláč nebo-li cottage pie pochází z Irska a ke skutečnému koláči má velmi daleko. Je to pečené mleté maso pod bramborovou „peřinou“.
Ingredience: 500 g mletého hovězího masa, 1 cibule, 2 mrkve, 100 g čerstvého nebo mraženého hrášku, 4 žampiony, 100 ml vývaru nebo bujonu, 1 kg brambor, mléko, máslo, sůl a pepř
Postup: Cibuli nakrájejte na kostky, osmahněte a na ní orestujte maso. Přidejte na kostičky nakrájenou mrkev, hrášek, žampiony a zalijte vývarem nebo bujonem. Osolte a opepřete.
Směs dejte do zapékací mísy. Maso nesmí ve vývaru plavat! Oloupané brambory nakrájejte na kostky, uvařte a sceďte. Rozmíchejte je na kaši s trochou mléka a másla a rozetřete na masovou směs. Pečte při 200 stupních asi 30 minut.