Suroviny:
Na těsto:
300 g hladké mouky
1 lžička soli
170 g másla
110 g rostlinného tuku
60 ml vodky
60 ml vody
Náplň:
4 řapíky nakrájené na kousky
200 g jahod
150 g krupicového cukru
2 lžíce hladké mouky
kůra z 1 pomeranče
2 lžíce nasekaného kandovaného zázvoru
1 lžička vanilkového extraktu
1 lžíce másla
Postup:
V míse promíchejte mouku a sůl. Zapracujte máslo a tuk, až vznikne hrubší drobenka. Pokropte ji vodkou a vodou a spojte v mírně lepkavé těsto. Rozdělte je na dva díly, vytvarujte bochánky a zabalené do fólie dejte nejméně na 1 hodinu do chladu.
Nakrájenou rebarboru, přepůlené jahody, cukr, mouku, pomerančovou kůru, vanilku a zázvor dejte do mísy a nechte 15 minut stát. Těsto vyválejte na 2 placky o výšce asi 3 mm. Ty položte na plech vyložený pečicím papírem.
Děrovanou naběračkou přesuňte náplň do středu těsta, ponechte asi pěticentimetrový okraj volný.
Náplň poklaďte kousky másla, okraje těsta přehrňte dovnitř a galetky pečte v přeedehřáté troubě 35 až 40 minut, až těsto zezlátne a náplň bude bublat. Poté nechte na mřížce vychladnout.
Galetku můžete podávat se zakysanou smetanou nebo se zmrzlinou, posypat ji nahrubo nasekanými mandlemi a podle chuti pocukrovat moučkovým cukrem.