Jsou výborné samotné i jako příloha k hlavnímu jídlu. Patří mezi zabijačkové stálice, tak vás o ně nemůžeme připravit. I když nejsou nikterak složité, patří mezi to nejoblíbenější, co zabijačka nabízí.
Ingredience: 4 porce
150 g škvarků
260 g hladké mouky
2 vejce
100 ml mléka
¼ kostky droždí
sůl
Postup:
Nahrubo pokrájené škvarky, prosátou mouku (nechte si stranou na podsypání) se solí, vejce a rozdrobené droždí zalijte vlažným mlékem a propracujte na vláčné těsto.
Nechte ho v teple vykynout, pak vyválejte na plát o síle asi 1 cm a pomocí sklenice z něj vykrajujte placičky.
Klaďte je na plech s pečicím papírem, propíchejte vidličkou, potřete rozšlehaným žloutkem s trochou vody a v troubě při 180 °C pečte 20 minut dozlatova.
Doba přípravy: 60 min
Cena/porce: 35 Kč