Suroviny:
● 25 g droždí ● 2 vejce ● 300 g vepřového sádla z bůčku ● 1,5 l vody ● 1 lžička cukru ● 370 g hladké mouky
● 0, 1 l mléka ● sůl ● pepř
Postup:
1. Sádlo z vepřového bůčku nakrájíme na kostky a vyškvaříme. Světlé škvarky scedíme, vymačkáme a nasekáme najemno,
vrátíme do sádla a necháme zchladnout. Hmotu smícháme s moukou, rozválíme, plát složíme a dáme do lednice.
Droždí nadrobíme do vlažného mléka a necháme vykynout. Do zbylé mouky přidáme 1 vejce, sůl, mletý pepř, kvásek s vodou a vše promícháme na tažné těsto.
2. Vykynuté těsto rozválíme, do středu dáme ztuhlý čtverec sádla s moukou, přikryjeme cípy čtverce, dobře zabalíme (jako psaníčko), rozválíme na obdélník, třikrát přeložíme a dáme do lednice.
Zopakujeme ještě dvakrát.
Vychladlé těsto nakonec rozválíme na plát tlustý asi 1,5 cm. Tvořítkem vykrájíme kolečka, potřeme vejcem a necháme vykynout. Pagáče pečeme ve vyhřáté troubě dorůžova.