Suroviny:
25 g droždí
2 vejce
300 g vepřového sádla z bůčku
1,5 l vody
1 lžička cukru
370 g hladké mouky
0,1 l mléka
sůl, pepř
Postup:
Sádlo z vepřového bůčku nakrájíme na kostky a vyškvaříme. Světlé škvarky scedíme, nasekáme na jemno, vrátíme do sádla a necháme zchladnout. Hmotu smícháme s moukou, rozválíme, plát složíme a dáme do lednice.
Droždí nadrobíme do vlažného mléka a necháme vykynout. Do zbylé mouky přidáme 1 vejce, sůl, mletý pepř, kvásek s vodou, a vše promícháme na tažné těsto.
Vykynuté těsto rozválíme, do středu dáme ztuhlý čtverec sádla s moukou, přikryjeme cípy čtverce, dobře zabalíme (jako psaníčko) rozválíme na obdélník, třikrát přeložíme a dáme do lednice.Takto postupujeme ještě dvakrát.
Vychladlé těsto nakonec rozválíme na tlustý plát asi 1,5 cm. Kulatým tvořítkem vykrájíme kolečka, potřeme rozšlehaným vejcem a necháme vykynout. Pagáče pečeme ve vyhřáté troubě dorůžova.