Tyto křupavé a voňavé smažené tyčinky jedí Španělé nejčastěji ke snídani nebo jako sladkou svačinku.
Suroviny
Na těsto – 50 g másla – 150 ml vody – 1 lžíce krupicového cukru – špetka soli – 60 g hladké mouky – 1 lžička mleté vanilky – 1 vejce – olej na smažení
Na obalení – 70 g krupicového cukru – 2 lžičky skořice
Na omáčku – 100 g hořké čokolády – 100 ml smetany ke šlehání – 1 lžíce másla
Postup
1. Do kastrůlku dejte máslo, vodu, cukr a sůl. Přiveďte k varu a pak přidejte mouku a umíchejte těsto. Až trochu vychladne, přidejte vajíčko a vanilku, a umíchejte dohladka. Těstem naplňte cukrářský sáček se zdobicí špičkou.
2. Na pánvi rozpalte olej a zdobící špičkou tvořte rovnou na pánev tyčinky, které smažte dozlatova. Ještě horké je obalte ve směsi krupicového a skořicového cukru.
3. Nalámanou čokoládu dejte do misky a přelijte horkou směsí smetany a másla. Umíchejte do hladké omáčky.
4. Churros podávejte ještě teplé, namočené do horké čokoládové omáčky.