Kombinacemi opečeného masa a křupavých brambor v jedné pánvi jsou Skandinávci proslulí.
Ingredience: 500 g přílohových brambor, sůl, 5 lžic olivového oleje, 1 červená cibule, 1 lžička mletého nového koření, špetka kajenského pepře, 1 lžička drceného kmínu, 500 g mletého hovězího masa, 300 ml horkého hovězího vývaru, kopr, zakysaná smetana
Postup: Oloupané brambory pokrájejte a uvařte v osolené vodě doměkka. Slijte je a opékejte na 4 lžících oleje asi 15 minut dozlatova. Když se některé kousky rozlomí, nevadí to.
V jiné pánvi na zbývající lžíci oleje opékejte cibuli 3 minuty doměkka. Pak přisypejte koření a míchejte 2 minuty. Přidejte maso a opékejte ho 10–15 minut dohněda. Zalijte vývarem a vařte asi 15 minut, až se tekutina vstřebá.