Chcete hosty na Silvestra oslnit něčím opulentním? V tom případě je tento recept přesně pro vás!
Legendární francouzský dezert z profiterolek plněných nadýchaným šlehačkovým krémem obalený v tenkých karamelových nitích je ve Francii velmi populární. Příprava je sice složitější, ale lahodná delikatesa za všechno to úsilí stojí!
Suroviny:
Na těsto:
125 g másla
250 ml vody
150 g hladké mouky
4 vejce
1 lžička cukru
špetka soli
Na krém:
500 ml smetany ke šlehání
4 lžíce vaječného likéru
3 lžíce cukru
a zdobení:
350 g cukru
Krok za krokem:
1. Začněte přípravou těsta. V dostatečně velkém rendlíku zahřejte vodu, přidejte do ní máslo, cukr a sůl. Jakmile se všechny suroviny dokonale spojí, přisypte prosátou hladkou mouku.
Poté stáhněte plamen na nízký stupeň a těsto míchejte, dokud se nezačne odlepovat od stěn hrnce. Nechte ho částečně vychladnout.
2. Poté do něj po jednom zašlehávejte vejce. Hotové těsto vložte do cukrářského sáčku se zdobicí špičkou a na plechu vyloženém pečicím papírem vytvářejte kuličky o průměru asi 3 cm. Ty vložte do trouby předehřáté na 190 °C a pečte zhruba 20 minut dozlatova.
3. Do spodní části upečených kuliček propíchněte špejlí dírku a nechte je zcela vychladnout. Mezitím si připravte krém. Nejprve vyšlehejte dotuha smetanu, poté do ní přidejte moučkový cukr a na závěr zlehka přimíchejte vaječný likér.
4. Zdobicí sáček s úzkou špičkou naplňte šlehačkovým krémem a ten vytvořenou dírkou dávkujte do kuliček.
5. Cukr v rendlíku pomalu zahřívejte, až vznikne hustý karamel. Ze čtvrtky vytvořte kužel, který obalíte potravinářskou fólií a použijete ho jako základ. Pak začněte odspodu stavět pyramidu.
Kolem základny vyskládejte řadu kuliček a na ni podél kuželu vrstvěte další řady kuliček. Spodní část každé kuličky namočte do karamelu, aby se k sobě kuličky přilepily a vytvořily pyramidu.
6. Jakmile karamel ztuhne, odstraňte kužel a pusťte se do zdobení. Rendlík s tekutým karamelem přesuňte co nejblíž k pyramidě, namočte do něho vidličku a odspoda nahoru croquembouche ozdobte vzniklými nitěmi.
Třpytivé cupcakes
Jestli si na přípravu odpalovaného těsta netroufáte, nevadí! Máme tu pro vás jednoduchý recept, který zvládnete, i pokud vás při přípravách silvestrovské oslavy tlačí čas.
Vláčné kakaové muffiny zdobené krémem s mascarpone si můžete připravit kdykoli během roku, ovšem ozdobíte-li je jedlými třpytkami, stanou se ozdobou vašeho slavnostního stolu.
Suroviny:
250 g hladké mouky
100 g cukru
2 lžičky prášku do pečiva
2 lžíce kakaa
200 ml mléka
špetka soli
vanilkový cukr
2 vejce
85 g másla
Na krém:
250 g mascarpone
100 g cukru moučky
2 lžičky vanilkového extraktu
120 ml smetany ke šlehání
třpytivé posypky a ozdoby
Jak na to?
Ve velké míse smíchejte oba cukry, prášek do pečiva, kakao, prosátou mouku a sůl. V hrnku promíchejte vejce s mlékem a vychladlým rozpuštěným máslem a vše postupně zašlehávejte do moučné směsi, až vznikne hladké těsto bez hrudek.
Do plechu na muffiny vložte papírové košíčky a ty asi do dvou třetin naplňte kakaovým těstem. Dejte si pozor, abyste těsta nedala moc. Plech vložte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte asi 20–25 minut. Zatímco se muffiny pečou, připravte si krém.
V míse smíchejte mascarpone s cukrem a vanilkovým extraktem. Vše vyšlehejte do hladkého krému a pomalu stěrkou přimíchejte smetanu vyšlehanou dotuha.
Krém vložte do cukrářského sáčku a zdobte jím muffiny. Na závěr je ozdobte jedlými třpytivými ozdobami a svíčkami.