Suroviny: 4 l vody 750 g hovězího předního masa 300 g hovězích kostí 1 mrkev 1/8 celeru 2 petržele 1 cibule hrst sušených hříbků 50 g vepřového sádla 1 vepřová játra 100 g zeleného hrášku 2 rajčata pažitka sůl
Postup: Hovězí maso a kosti omyjeme, vložíme do studené, osolené vody, přivedeme k mírnému varu.
Po hodinovém varu přidáme polovinu na kolečka nakrájené zeleniny a dále vaříme hodinu až hodinu a půl. Druhou část nakrájené zeleniny orestujeme na sádle, přidáme nakrájená játra.
Vývar scedíme, vložíme orestovanou zeleninu s játry, přidáme houby (lépe když jsou namočené – vlijeme i s vodou), vaříme asi půl hodiny, poté následují nakrájená rajčata a hrášek, provaříme a podle chuti dosolíme.
Na talíři zdobíme pažitkou.