Smažené trubičky zvané cannoli plněné ricottou patří k tradičním moučníkům na Sicílii.
Suroviny
Na těsto – 200 g hladké mouky – 20 g cukru krystal – 20 g másla – 1 vejce – 50 ml bílého vína – 1 bílek – olej na smažení
Na náplň – 500 g ricotty – 3 lžíce moučkového cukru – hrst malin – hrst ostružin
Postup
1. Mouku promíchejte s cukrem. Přidejte máslo a celé vejce, propracujte, a postupně přilévejte víno. Vypracujte těsto a dejte ho odpočinout do lednice.
2. Těsto rozválejte na pomoučené ploše na plát silný 2 mm. Vykrájejte kruhy a nastočte je na paličky. Konce potřete rozšlehaným bílkem.
3. Cannoli smažte v hrnci v rozpáleném oleji. Pokládejte je na papírovou utěrku. Až vychladnou, odstraňte paličky.
4. Ricottu vyšlehejte s cukrem a vmíchejte rozmačkané ovoce. Krémem naplňte cannoli.