Sedmikráskový sirup můžete použít do vody místo šťávy nebo ho používat na slazení, polít jím zmrzlinu, lívance, palačinky a podobně.
Potřebujete:
✿ 500 květů sedmikrásek
✿ 750–1 000 ml převařené horké vody
✿ 600 g cukru
✿ 1 bio citron
✿ 1 lžičku kyseliny citronové
1. Květy sedmikrásky lehce propláchněte, vložte je do hrnce, sklenice nebo jiné nádoby a zalijte převařenou horkou vodou. Přidejte na plátky nakrájený citron i s kůrou a nechte vše 24 hodin louhovat.
2. Pak vodu ze sedmikrásek sceďte do hrnce přes pláténko, přidejte cukr a kyselinu citronovou a vařte na mírném plameni, dokud se cukr nerozpustí a sirup nezačne houstnout.
3. Hotový sirup přelijte do čistých a vyvařených lahví, které po uzavření otočte na 10 minut dnem vzhůru.