Tradiční schwarzwaldský dort vznikl na počátku minulého století na západě Německa. Jeho popularita se velmi rychle rozšířila do celé Evropy.
Není se čemu divit, nadýchaný čokoládový korpus doplněný šlehačkou s mascarpone a opilými višněmi marinovanými v likéru je prostě neodolatelný!
Suroviny:
Na korpus:
200 g hořké čokolády
150 g krupicového cukru
5 vajec
100 g hladké mouky
Na krém:
200 ml smetany ke šlehání
250 g mascarpone
150 g zavařených višní
40 ml višňového likéru
20 g hořké čokolády
60 g cukru
Krok za krokem:
1. Vypeckované višně dejte do misky nebo do rendlíku, zalijte likérem a nechte několik hodin marinovat.
2. Nejprve se pusťte do přípravy korpusu. Čokoládu nalámejte na menší kousky a rozpusťte ve vodní lázni. Oddělte žloutky od bílků a nejprve vyšlehejte ve velké míse tuhý sníh z bílků.
3. Do druhé mísy dejte žloutky, přisypejte krupicový cukr a vyšlehejte v nadýchanou světlou pěnu, ručním elektrickým šlehačem to bude trvat asi pět minut.
Do žloutkové pěny po částech zašlehávejte rozpuštěnou čokoládu a prosátou mouku a nakonec stěrkou lehce přimíchejte sníh.
4. Těsto rovnoměrně rozetřete na plech vyložený pečicím papírem, vložte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte 15 minut. Upečený plát vyndejte, překlopte na pečicí papír posypaný krupicovým cukrem a přikryjte čistou utěrkou. Nechte vychladnout.
5. Smetanu vyšlehejte dotuha a stěrkou do ní opatrně přimíchejte mascarpone smíchané s cukrem a višňovým likérem, který jste slili z višní.
Z vychladlého korpusu sloupněte pečicí papír, potřete ho zhruba 2/3 krému a poklaďte zavařenými višněmi.
6. Za pomoci papíru roládu zarolujte, zabalte do alobalu a dejte alespoň na 4 hodiny do lednice vychladit. Roládu před podáváním lehce poprašte moučkovým cukrem, ozdobte zbylým krémem, višněmi a hoblinkami hořké čokolády.
Tip!
Višně můžete marinovat v jiném druhu alkoholu, skvěle se osvědčilo třeba brandy nebo koňak.
Käsekuchen – německý tvarohový koláč
Německá kuchyně má spoustu dalších receptů, které stojí za vyzkoušení. Mezi ně patří i tento tradiční tvarohový koláč s dlouhou historií. První zmínka o něm se objevuje v kuchařských knihách už v 16. století.
Ačkoli na první pohled připomíná cheesecake, chuť se od amerického dezertu poměrně dost liší. My vám přinášíme základní verzi, kterou si můžete upravit podle své chuti.
Suroviny:
Na korpus:
300 g hladké mouky
125 g másla
1 vejce
100 g cukru moučky
Na krém:
750 g tučného tvarohu
200 ml mléka
2 vejce
60 g kukuřičného škrobu
100 g krupicového cukru
kůra z 1 citronu
Postup:
Ze změklého másla, mouky, cukru a vejce rukama vypracujte hladké těsto. To zabalte do fólie a nechte 20 minut odpočinout v lednici.
Do mísy nalijte mléko, přisypejte škrob a prošlehejte metličkou dohladka. Přidejte tvaroh, cukr, vejce a najemno nastrouhanou citronovou kůru. Kulatou dortovou formu lehce vymažte máslem.
Z těsta vyválejte tenký plát a vložte ho do formy tak, aby byl okraj asi 4 cm vysoký. Na těsto nalijte tvarohovou náplň a pečte v troubě předehřáté na 170 °C asi 70 minut. Před podáváním nechte koláč 2 hodiny vychladnout v lednici a případně ozdobte ovocem.
Tip!
Pokud milujete dezerty s ovocem, můžete korpus pod náplní posypat třeba malinami.