Suroviny:
1 hrnek quinoy
1 žlutá paprika
1 červená paprika
½ salátové okurky
1 hrst baby špenátu
10 cherry rajčat
Na zálivku:
2 lžíce olivového oleje
1 lžíce citronové šťávy
hrst petržele
sůl
pepř
Postup:
Nejprve si připravte quinou. Propláchněte ji a nechte asi 30 minut ve studené vodě nabobtnat. Následně vodu vyměňte a quinou přiveďte k varu. Na nízkém plameni ji vařte asi 15 minut.
Uvařenou quinou dejte prozatím stranou, a zatímco chladne, připravte si zálivku. Citronovou šťávu smíchejte s olivovým olejem a nadrobno nasekanou petrželí. Osolte, opepřete a dobře promíchejte.
Oba druhy papriky a okurku nakrájejte na malé kousky. Vychladlou quinou nasypejte do velké mísy, zalijte ji připravenou zálivkou a přidejte do ní kousky zeleniny. Vše dobře promíchejte a na závěr lehce vmíchejte baby špenát.
Nechte asi 2 hodiny vychladit v lednici, aby se dobře propojily všechny chutě. Salát z quinoy může posloužit jako samostatné jídlo, ale také jako příloha, například ke grilovanému kuřecímu prsu.
Quinoa saláty mám moc ráda! V Ostravě máme super farmářské trhy, kde nakupuji čerstvou zeleninu.