Suroviny:
1 sáček směsi salátových listů
200 g sýra s modrou plísní
100 g sušených brusinek
100 g vlašských ořechů
2 lžíce cukru
100 g anglické slaniny
Na dressing:
2 stroužky česneku
2 lžíce majonézy
1 lžíce citronové šťávy
1 lžíce dijonské hořčice
1 lžička cukru
sůl
pepř
30 ml balzamika
85 ml olivového oleje
Postup:
Nejprve si připravte karamelizované ořechy. Vložte je do rozpálené pánve a chvilku opékejte, než se rozvoní. Ořechy vyndejte, do pánve nasypejte cukr a nechte ho rozpustit na karamel.
Poté do pánve vraťe ořechy, v karamelu je ze všech stran obalte a přesuňte na talíř, tam je nechte vychladnout.
Mezitím si připravte dressing. Prolisovaný česnek smíchejte s majonézou, citronovou šťávou, hořčicí, cukrem, solí a pepřem. Dobře promíchejte, přidejte balzamikový ocet a za stálého šlehání pomalu přilévejte olivový olej. Následně si připravte slaninu.
Nakrájejte ji na drobné kostičky a ty v pánvi usmažte dokřupava. Do velké mísy nasypejte salátové listy, na ně rozdrobte plísňový sýr, přidejte sušené brusinky, kostičky slaniny a karamelizované ořechy a bohatě polijte dressingem. Podávejte s opečeným toustem.
Tip!
Místo vlašských ořechů můžete použít piniové, výsledek bude ještě lepší!