Lehký salát s pečenou nebo grilovanou dýní, medem a sýrem feta v sobě kombinuje sladké i slané chutě. Dejte si ho jako lehké jídlo nebo přílohu k masu.
Potřebujete:
✿ 1 menší dýni hokkaido
✿ 2 lžíce olivového oleje
✿ 2 lžíce medu
✿ 100 g sýru feta
✿ 100 g rukoly nebo jiného salátu
✿ sůl, pepř
✿ čerstvou petrželku
Zálivka:
✿ 4 lžíce olivového oleje
✿ 1 lžíci medu
✿ 1 lžíci blého vinného octa
✿ pepř, sůl
✿ 1 lžíci krémového balzamikového octa
1. Dýni očistěte rozkrojte, lžící vydlabejte semínka a nakrájejte ji na měsíčky. Položte je na plech vyložený pečicím papírem, pokapejte olejem a promíchejte. Lehce osolte, opepřete a pečte v troubě při 180 °C asi 20 minut doměkka.
2. Mezitím si připravte zálivku. V misce smíchejte olej, med, bílý vinný ocet, sůl a pepř a promíchejte. Následně do ní přidejte i rukolu či salát a znovu promíchejte.
3. Na talíře rozdělte lístky rukoly nebo salátu, promíchané se zálivkou, upečenou dýni, rozdrobený sýr feta. Zakápněte balzamikovým octem, ozdobte petrželkou a podávejte.
Tenhle recept na salát s dýní a sýrem feta vypadá skvěle! Kombinace sladkého a slaného je vždycky sázka na jistotu, určitě ho vyzkouším jako lehké jídlo na podzimní večery.