Italská specialita panzanella (čti: panzanela) je jednoduchý salát z pár přísad, jimž dominují rajčata a dokřupava opečený chléb.
Potřebujete:
✿ 500 g rajčat
✿ 2 silné krajíce staršího chleba
✿ 1 červenou cibuli
✿ ¼ listového salátu
✿ hrst listové petrželky
✿ 4 lžíce olivového oleje
✿ 2 lžíce vinného octa
✿ pár oliv
✿ sůl, pepř
1. Chléb nakrájejte na kostky. Lehce je osolte, promíchejte s trochou oleje a dejte na plech vyložený pečicím papírem. Zapečte v troubě při 200 °C asi 15 minut dokřupava.
2. Rajčata nakrájejte na dílky. Cibuli na proužky a dejte ji s rajčaty do mísy. Salát natrhejte a přidejte do mísy.
3. Přidejte olivy, osolte, opepřete a zakapejte octem. Promíchejte a nechte rozležet. Přidejte opečený chléb a lístky petržele. Zakápněte olejem a můžete podávat.
Jejda, panzanellu jsem ještě nezkoušela, ale to zní jednoduše a chutně. A pro cestovatele ideální, stačí pár věcí a jde se na to!
Zrovna nedávno jsem se snažila o italskou kuchyni a panzanella mě úplně nadchla. Je skvělý, jak jsou křupavý kousky chleba vyváženy šťavnatými rajčaty!