Salát pochází z Florencie. Opečený chléb krásně nasákne všechny chutě.
Potřebujete:
✿ 3 červené papriky
✿ 300 g bílého chleba
✿ 100 ml olivového oleje
✿ 8 rajčat
✿ 1 okurku
✿ 1 lžičku cukru krupice
✿ 60 ml červeného vinného octa
✿ ½ červené cibule
✿ 1 stroužek česneku
✿ hrst oliv
✿ čerstvou bazalku
1. Nakrájejte rajčata a okurku, smíchejte je v míse s cukrem, osolte a nechte 25–30 minut pustit šťávu. Cibuli nakrájejte na kolečka, česnek nadrobno.
2. Mezitím dejte papriky na plech a vedle chleba natrhaný na kousky. Chleba pokapejte olejem. Pečte při 200 °C za občasného obracení 20–25 minut, až se na paprice udělají hnědé puchýře a chleba zezlátne.
Papriky dejte do plastového sáčku a nechte je zapařit. Pak je oloupejte, zbavte semínek a nakrájejte na proužky.
3. Do mísy přidejte chleba, olivový olej, vinný ocet, cibuli a česnek. Promíchejte a nechte stát dalších 30 minut. Pak přidejte papriku, bazalku a olivy, zlehka promíchejte a podávejte.