Zeleninový salát Nicoise (čti nikós) s kousky tuňáka, vejci, zeleninou a bramborami z oblasti Nice vás v teplém večeru parádně osvěží i zasytí.
Potřebujete:
✿ 4 rané brambory
✿ 1 hrst zelených fazolek
✿ 4 vejce
✿ 8 černých oliv
✿ 8 cherry rajčátek
✿ 1 cibuli
✿ 2 hrsti zelených listů salátu
✿ 1 plechovku tuňáka
Zálivka:
✿ 3 lžíce vinného octa
✿ 1 lžíci dijonské hořčice
✿ 4 lžíce olivového oleje
✿ 2 stroužky česneku
✿ 1 lžičku tymiánu
✿ sůl, pepř
1. Celé omyté a neoloupané rané brambory uvařte v osolené vodě doměkka. Slijte je a pokrájejte na měsíčky, jsou-li malé, nechte je vcelku. Můžete a nemusíte je oloupat.
Fazolky povařte 5–10 minut v osolené vodě a propláchněte je studenou vodou. Oboje dejte do mísy.
2. Vejce uvařte natvrdo, oloupejte a rozkrojte na čtvrtiny nebo poloviny. Rajčátka omyjte a rozkrojte napůl, cibuli oloupejte a pokrájejte. Vejce, rajčata a cibuli dejte do mísy, přidejte olivy, natrhaný salát a scezeného tuňáka.
3. Připravte zálivku z ušlehaného octa s hořčicí, olejem, nasekaným česnekem, tymiánem, solí a pepřem. Přelijte jí salát v míse, lehce promíchejte a podávejte.
Tahle verze salátu Nicoise vypadá tak lahodně! Jsem fanda do filmů a dobrýho jídla, tak tohle bude skvělý pro filmový večer. Díky za inspiraci!
Myslim, že tohle je přesně to, co potřebuju po celodennim kodění. Něco rychlýho, svěžího a ne moc složityho. Určo si to připravim! 🙂
Wow, to vypadá na super večeři! Už dlouho sem chtěla něco lehkýho a tohle je trefa do černýho. Jen doufam, že to zvládnu. 😀
Čtu a už mam hlad! Sama bych si teda s tím tuňákem nevěděla rady, ale ten recept vypadá super. Díky za tip, určitě vyzkoušim!