Suroviny:
250 g hladké mouky
100 g moučkového cukru
100 g vepřového sádla
100 g másla
špetka soli
1 balíček vanilkového cukru
150 g malinového džemu
Postup:
Ve velké míse vyšlehejte ručním šlehačem změklé máslo a sádlo s moučkovým cukrem do hladkého krému. Postupně do něj zapracujte prosátou hladkou mouku smíchanou se solí a vanilkovým cukrem.
Vypracujte hladké a nelepivé těsto, zabalte ho do fólie a nechte asi hodinu chladit v lednici. Jakmile bude dostatečně tuhé, rukama z něj tvořte stejně velké kuličky a ty vkládejte do malých papírových košíčku na muffiny.
Do každého kousku vytvořte obráceným koncem vařečky malý důlek a naplňte ho malinovým džemem.
Košíčky se sušenkami rozprostřete na velký plech a vložte je do trouby předehřáté na 180 °C. Pečte je asi 12–15 minut, dokud jejich okraje lehce nezezlátnou.
Po vytažení z trouby nechte očka vychladnout na plechu, v opačném případě by se vám mohly polámat, použité sádlo jim totiž dodává křehkost.
Tip!
Do těsta můžete přidat lžíci holandského kakaa.
Tohle musím vyzkoušet! Miluju sladké recepty. S malinovým džemem to musí být skvělý. Díky za inspiraci na víkendové pečení!
Sádlová očka znám od babičky! Vždycky voněla po celým bytě. Určitě je musím zkusit i s marmeládou, díky za recept!