Výborně chutná i zastudena.
Ingredience:
1 plát listového těsta
300 g čerstvého špenátu (nebo mraženého listového)
4 vejce
100 ml smetany na vaření
1 cibule
1 stroužek česneku
100 g strouhaného sýra
sůl, pepř
muškátový oříšek
olej na orestování
Postup:
Na oleji orestujte nadrobno nakrájenou cibuli a česnek. Pozor, ať vám česnek nezhořkne!
Přidejte špenát, osolte, opepřete a nechte ho spařit. Dochuťte jej špetkou muškátového oříšku.
Vmíchejte smetanu s jedním rozšlehaným vejcem, polovinu sýra, promíchejte a nechte krátce vychladnout.
Těsto přendejte do koláčové formy a pořádně přitiskněte na okraje formy. Naplňte ho špenátovou směsí.
Navrch rozklepněte 2–3 vejce, posypejte zbylým sýrem.
Pečte 25–30 minut při 190 °C dozlatova.
Koláč podávejte ozdobený čerstvými bylinkami.
To zní vážně skvěle, špenát miluju! Určitě to zkusím o víkendu, moc díky za tip!