Suroviny:
100 g sýra podle chuti (vhodný je například čedar nebo ementál)
2 vejce uvařená natvrdo
150 g šunky nebo šunkového salámu
150 g paprikového salámu
2 kapie
1 zelená paprika
Na těsto:
1 lžíce cukru
špetka soli
3 vejce
50 ml olivového oleje
250 g hladké mouky
2 lžičky kypřicího prášku na potření
olej
vejce
Postup:
Nejdříve si připravte těsto. Mouku prosejte s kypřicím práškem na vál a osolte. Vejce rozmíchejte s cukrem a olejem. K mouce postupně přilévejte rozmíchaná vejce a vypracujte vláčné těsto.
Zabalte je do utěrky a nechte asi 20 minut odpočinout. Mezitím uvařte vejce natvrdo, zchlaďte, oloupejte a nakrájejte na čtvrtky. Kapii a papriku nakrájejte na kostičky.
Odleželé těsto krátce propracujte a od středu vytáhněte rukama na placku. Na pomoučněném válu placku rozválejte na plát asi 3 mm silný, který potřete olejem.
Asi jednu třetinu těsta poklaďte šunkou, polovinou paprikového salámu, nakrájenými vejci a kapií a paprikou. Na vejce rozložte sýr, poklaďte zbývajícím salámem. Volné těsto přehněte přes náplň a dobře uzavřete.
Závin potřete rozšlehaným vejcem se solí a upečte v předehřáté troubě na 180 °C dorůžova. Teplý plněný pizza závin nakrájejte na porce a podávejte se zeleninovými saláty.
Náplň můžete obměňovat podle své chuti nebo obsahu lednice. Prostě se řiďte tím, jakou máte rádi pizzu.
Můžete ho podávat i za studena jako chuťovku k pivu nebo vínu k večernímu posezení u televize nebo s přáteli. A pokud chcete ušetřit čas, použijte kupované listové těsto.