Koláč můžete připravit z jakéhokoli letního ovoce. Do drobenky můžete přidat podle chuti skořici nebo nastrouhaný marcipán
Ingredience: na 1 plech
Na těsto:
● 150 g špaldové mouky
● 100 g hladké mouky
● 4 lžíce cukru
● 130 ml mléka
● 100 ml oleje
● 1 vejce
● ½ kostky droždí
● miska rybízu
Na drobenku:
● 50 g hrubé mouky
● 50 g másla
● 50 g krupicového cukru
● 1 lžička citronové kůry
Postup:
Z vlažného mléka, lžičky cukru, mouky a rozdrobeného droždí nechte vzejít kvásek. Mezitím v míse smíchejte obě mouky s cukrem. Přidejte olej, vejce a pak kvásek. Vypracujte hladké těsto a nechte ho kynout na teplém místě. Na drobenku smíchejte v míse máslo, mouku, cukr a citronovou kůru.
Drobenku dejte na chvilku do mrazáku. Vykynuté těsto vyválejte a přendejte do formy vyložené pečicím papírem. Vytvarujte vyšší okraje. Naneste odstopkované kuličky rybízu a navrch posypte koláč drobenkou. Pečte přibližně 45 minut v troubě předehřáté na 180 0C, nakrájejte a podávejte.
Příprava: 120 min
Cena za 1 plech: 80 Kč