Suroviny:
300 g rybízu (červeného nebo černého)
420 g polohrubé mouky
200 g cukru
2 vejce
250 ml mléka
125 ml oleje
špetka soli
1 balení kypřicího prášku
Postup:
V míse vyšlehejte ručním šlehačem bílky se špetkou soli a částí cukru na tuhý sníh. Do druhé mísy dejte žloutky, přidejte cukr a šlehejte tak dlouho, než získáte hladkou světlou pěnu.
Do té postupně přisypávejte prosátou mouku smíchanou s kypřicím práškem, a je-li potřeba, přilijte trochu mléka. Dobře promíchejte a přidejte sníh s bílků.
Vytvořte hladké nadýchané těsto. To nalijte do vymazaného a vysypaného pekáče. Posypejte omytým a osušeným rybízem, vložte do trouby předehřáté na 170 °C a pečte asi půl hodiny dozlatova. Propečenost vyzkoušejte špejlí. Bublaninu před podáváním lehce poprašte moučkovým cukrem.
Tip!
Bublaninu můžete připravit s jakýmkoli ovocem, vynikající je třeba s malinami nebo třešněmi.