Suroviny: 2 kusy rybích hlav 2 kusy skeletů odřezky z kapra cibule jikry a mlíčí 4 mrkve 2 petržele ½ celeru hladkolistá petržel máslo a sůl Postup: Hlavy zbavíme očí a žaber. Vložíme do mísy a přelijeme vařící vodou z konvice.
Horkou vodu necháme chvilku působit, pak hlavy zbavíme slizu. Opláchneme pod tekoucí vodou, vložíme do hrnce, přidáme skelety a odřezky, celou cibuli a sůl a zalijeme studenou vodou. Přivedeme k varu, odebereme pěnu a necháme pozvolna vařit 2–3 hodiny.
Hotový vývar scedíme přes cedník, abychom v polévce neměli kosti. Hlavy a skelety obereme a vrátíme do vývaru. Jikry a mlíčí zbavíme střívka a tuku, opláchneme a vložíme do hrnce, zalijeme vodou a přivedeme k varu.
Dáváme pozor a občas promícháme, jikry i mlíčí se rády připalují. Odebereme pěnu a zvolna vaříme půl hodiny. Uvařené jikry a mlíčí vložíme do rybího vývaru. Na pánvi rozpustíme máslo a orestujeme cibuli a nakrájenou kořenovou zeleninu.
Dáme povařit na 10 minut do polévky. Hotovou polévku dochutíme solí a nasekanou petrželí a podáváme s krutony.