Suroviny na 4 porce:
800 g bílého hlávkového zelí
400 g tresčích filetů bez kůže
10 plátků toastového chleba bez kůrky
120 g mrkve
2 vajíčka
1 cibule
0,1 l smetany ke šlehání (33%)
80 g másla
muškátový květ
mletý bílý pepř, sůl
Postup:
1) Tresku rozmrazíme, zelí rozdělíme na listy, omyjeme je a 4 minuty povaříme v osolené vodě.
Scedíme, listy zprudka zchladíme v ledové vodě a necháme je okapat. Oddělíme 4 velké listy stranou a zbytek nakrájíme na jemné nudličky. Chléb natrháme na drobné kousky a zvlhčíme je smetanou. Cibuli oloupeme a nakrájíme najemno, karotku nastrouháme nahrubo.
Cibuli s mrkví opečeme na lžíci másla do světle růžova, přidáme nudličky zelí a krátce podusíme. Směs osolíme, opepříme a poprášíme muškátovým květem.
2) Z bílků a trochy soli ušleháme tuhý sníh. Dvě lžíce sněhu přidáme se žloutky a namočeným rozdrobeným chlebem do zelné směsi.Rybí maso umeleme, ochutíme solí, pepřem a po částech do něj vmícháme zbylý sníh.
Zapékací mísu s vyššími okraji vymažeme zbylým máslem a vyložíme ji odloženými velkými zelnými listy. Rozetřeme do ní polovinu zelné směsi a na ni navršíme vrstvu rybího masa. Zakryjeme ho opět vrstvou zelné směsi a vrch pokapeme zbylým rozpuštěným máslem.
Mísu ponoříme do horké vodní lázně, vložíme do trouby vyhřáté na 160°C a nákyp zvolna vaříme asi 50 minut.