Je to lahůdka, která dříve nesměla chybět jako předkrm na vánočním i velikonočním stole. Výborný je nejen kapr, ale i pstruh, nebo štika v aspiku.
Potřebujete:
✿ 4 rybí filety bez kostí
✿ 1 mrkev
✿ 1 petržel
✿ 1 cibuli
✿ ¼ celeru
✿ ocet
✿ 5 kuliček pepře
✿ 5 kuliček nového koření
✿ 2 bobkové listy
✿ sůl
Dohotovení:
✿ 1 kyselou okurku
✿ 1 červená paprika
✿ 1 sáček želatiny
1. Zeleninu očistěte, celer nakrájejte na kostičky, petržel a mrkev na kolečka. Do hrnce s 3/4 l vody dejte koření, přiveďte k varu, osolte a přidejte zeleninu a ocet. Vařte 10 minut, opatrně vložte rybí filety, stáhněte oheň a povařte 5–8 minut.
2. Rybu opatrně vyjměte a vývar přeceďte. Ryby poskládejte do ploché vyšší mísy a poklaďte je kolečky mrkve, na kostičky nakrájenou okurkou a paprikou, petrželkou, podle chuti můžete přidat i natvrdo uvařené vejce apod.
3. Vývar dochuťte solí a octem. Aspik připravte podle návodu ze želatiny a vývaru. Lžící postupně a pomalu zalévejte aspikem ryby v míse asi do třetiny, nechte ztuhnout a pak ještě 2–3× pokračujte, dokud nebude ryba celá zalitá. Ozdobte citronem a nechte v chladu 24 hodin úplně ztuhnout.
Wow, nevedela jsem jak na aspik, ted uz to vim! Vypada to docela jednoduse, urcite to nekdy vyzkousim.
ryby v aspiku to je tak trochu návrat do dětství, zkoušela jsem různé recepty, ale tenhle vypadá jednoduše a chutný
Tohle mi připomíná vánoce u babičky! Skvělý recept, zrovna nedávno jsem přemýšlela nad novými nápady na sváteční předkrm.