Hodí se pro přípravu limonád, míchaných alkoholických nápojů, na dezerty či do sektu.
Potřebujete:
✿ 150 g okvětních lístků růže
✿ 3 l vody
✿ 3 kg cukru krystal
✿ 4 lžičky kyseliny citronové
✿ 10 hřebíčků
1. Růžové květy zalijte vodou a asi 10–15 minut svařte. Poté je sceďte do hrnce, přisypejte cukr a nechte ho rozvařit. Přidejte kyselinu citronovou, přiveďte k varu a poté vsypejte hřebíčky.
2. Po asi 2 minutách varu naberte na lžíci kapku tekutiny a ochutnejte, případně přidejte ještě lžičku kyseliny citronové.
3. Ještě vroucí sirup opatrně naplňte do vyvařených lahví. Do každé lahve dejte po jednom spařeném hřebíčku a uzavřete. Lahve můžete ještě 25 minut sterilovat při 90 ºC, sirup pak vydrží déle.