Suroviny na 8 porcí:
1200 g hovězí roštěné
1 kg kořenové zeleniny (mrkev, petržel, celer)
300 ml bílého vína
1 plechovka nakládaných sladkokyselých žampionů
300 ml smetany
200 g anglické slaniny
200 g uzeného špeku
2 lžíce octa sůl pepř
Na knedlíky:
4 – 5 rohlíků
300 ml mléka
1 vejce
2 lžičky soli
hrubá mouka dle potřeby
Postup:
Maso si prošpikujeme zmraženými špalíčky anglické slaniny – jde to lépe. V pečící nádobě vyškvaříme na kostky nakrájený špek, který zakápneme octem, přidáme cca 2 deci vody a nakrájenou kořenovou zeleninu. Vše důkladně promícháme.
V zeleninové směsi vytvoříme lůžko pro maso, které několikrát otočíme, aby se stejnoměrně naložilo. Celou směs dáme do trouby, podlijeme vínem a pečeme do měkka, eventuálně podléváme vodou či vývarem.
Upečené maso necháme úplně vystydnout, lépe se pak krájí na centimetrové plátky. Vše ostatní z pečící nádoby po vychladnutí nasypeme do mixéru a rozmixujeme.
Přecedíme přes síto do kastrolu, přilijeme smetanu, podle potřeby zředíme vodou či vývarem. Na závěr přidáme nakrájené žampiony, dosladíme, dosolíme. Podáváme s houskovým knedlíkem. Na houskový knedlík si pokrájíme rohlíky a necháme je oschnout.
Do mísy nalijeme mléko, přidáme sůl a vejce. Potom za stálého míchání přidáváme hrubou mouku, až se těsto stane polotekutým. Přisypeme nakrájené rohlíky, a zamícháme.
Po chvilce se vše spojí a vznikne matlavá směs, ze které mokrýma rukama uplácáme šišky, které se vhodí do vařící vody. Vaříme přibližně 20–25 minut, v polovině doby knedlíky otočíme – plavou na hladině.
Po vyjmutí z vody propíchnout, zakrýt čistou utěrkou na 10–15 minut a můžeme krájet.