Suroviny:
500 g hladké mouky
300 ml vody
½ balíčku droždí
40 ml olivového oleje
½ lžíce soli
¼ červené papriky
¼ žluté papriky
6 černých oliv
bylinky
1 lžíce hrubé soli
Postup:
Vlažnou vodu nalijte do mísy a rozmíchejte v ní rozdrobené droždí. Poté začněte přisypávat mouku se solí a vytvořte těsto. Do něj nalijte olivový olej a dobře ho zapracujte.
Těsto v míse zakryté čistou utěrkou nechte kynout asi 1 hodinu na teplém místě a pak ho přesuňte do hlubokého pekáčku vymazaného olivovým olejem.
Povrch potřete olejem, posypejte hrubou solí, lehce ho na několika místech promačkejte prsty a nechte 15 minut odpočinout v teple. Ze zeleniny nakrájené na proužky nebo kolečka tvořte květiny a jako stonky použijte bylinky.
Ozdobenou focacciu vložte do trouby předehřáté na 230 °C a pečte ji asi 10–15 minut dozlatova. Před nakrojením ji nechte alespoň částečně vychladnout.
Tip!
Těsto můžete nechat kynout přes noc v lednici.
To je dobré, že tomu stačí tak málo surovin! Už se těším, až budu péct s děckama ve školce. Myslím, že si to užijou.
Tento recept mě zaujal díky použití čerstvých bylinek. Zkoušeli jste někdo přidat i jiné druhy zeleniny?
Teda tohle vypadá skvěle! Určitě to vyzkouším, jenže u mě ty květiny na focacci nevypadají nikdy tak hezky jako na fotkách.