Bábovka je tradičním českým moučníkem, který nesmí při nedělním obědu chybět na stole.
Suroviny
– 4 vejce – 150 g másla – 150 g krupicového cukru – 3 lžičky instantní kávy – ½ lžičky mleté skořice – ½ lžičky strouhané citronové kůry – špetka soli – 300 g polohrubé mouky – 1 sáček kypřicího prášku do pečiva – 200 ml polotučného mléka – 50 g rozinek – tuk a hrubá mouka na formu
Postup
1. Žloutky utřete s rozměklým máslem a krupicovým cukrem. Přidejte kávu, skořici, citronovou kůru a špetku soli. Vše dobře promíchejte. Z bílků ušlehejte tuhý sníh.
2. Do jiné mísy prosejte polohrubou mouku. Smíchejte s práškem do pečiva a pak pomalu přilujte mléko. Nakonec přidejte rozinky a zlehka vmíchejte bílkový sníh.
3. Těsto nalijte do bábovkové formy vymazané tukem a vysypané hrubou moukou. V troubě vyhřáté na 170 °C pečte asi na 40 minut.
4. Hotovou bábovku můžete poprášit moučkovým cukrem a ozdobit šlehačkou nebo polít vanilkovým krémem.