Houbařská sezona je v plném proudu. Najít můžete hřiby, holubinky, ryzce či muchomůrky růžovky. Vedle toho rostou ale i jedovaté houby, po kterých se můžete otrávit. Proto buďte opatrní.
Plný košík hub představuje pro mnohé z nás ráj na zemi. Smaženice, houbové řízky, bramboračka… Také se vám sbíhají sliny? Než si přichystáte po návratu z lesa svoji oblíbenou pochoutku, zkontrolujte ještě jednou obsah košíku.
A do žádných riskantních akcí se nepouštějte. Otrava houbami je nepříjemná, a může končit i smrtí.
Ročně se v Česku houbami otráví až 400 lidí
Ročně je průměrně podle statistik v Česku hospitalizováno 400 lidí po otravě houbami. Ta navíc nehrozí jen po záměně jedlých hub za ty jedovaté, ale také neopatrností a nepozorností při jejich sběru, skladování nebo i tepelné úpravě.
Otrava houbami může mít celou řadu příznaků, které závisí na množství a druhu hub, které jste požili, a na vašem celkovém zdravotním stavu.
Pravé a nepravé otravy. Poznáte rozdíl?
Pravé jsou otravy způsobené požitím jedovatých hub, respektive působením jedů na váš organismus. Otravy nepravé se projevují tak, že po požití jídla z hub máte lehčí nebo těžší zažívací potíže.
Není to způsobeno jedovatostí hub, ale zpravidla vaší přecitlivělostí. Do nepravých otrav se řadí i potíže, které nastanou, když budete konzumovat přestárlé nebo zapařené jedlé houby.
Projevy se mohou lišit
Otrava houbami se může projevit buď bezprostředně po požití, nebo až po nějakém čase.
Zpravidla houby nejvíce nebezpečné (například muchomůrka zelená nebo vláknice začervenalá) vyvolávají příznaky otravy za šest, deset i více hodin, nebo ještě dokonce za den po požití.
Jsou houby, které postihují pouze zažívací ústrojí s projevy zvracení a průjmů. Otravy některými houbami se projevují nadměrným sliněním, pocením a poruchami vidění.
U některých se mohou objevit i příznaky podobné opilosti. Po pozření se může otrava projevovat také dušností a třesem, začne klesat krevní tlak a hrozí selhání základních životních funkcí.
Velmi nebezpečné houby
Vedle muchomůrky zelené a tygrované mohou být pro člověka nebezpečné i menší druhy bedel. Zažívací potíže mohou způsobit například také holubinky.
Jak se z houby jedlé stane houba jedovatá?
I jedlé houby se mohou změnit v nebezpečnou surovinu. Při zapaření nebo hnilobě se totiž i v jinak jedlých houbách mohou objevit toxické látky, které mají neblahý vliv na zdraví.
Proto byste neměli náležitou pozornost věnovat jen zpracování hub, ale také jejich skladování. Nejvhodnější nádobou pro sběr je proutěný košík. Rozhodně nesbírejte houby do igelitového sáčku, kde se zapaří.
První pomoc
Nejdříve vypijte vlažnou slanou vodu a vyvolejte zvracení. Nikdy nepijte mléko! Užijte větší množství živočišného uhlí a zapijte je minimálně půllitrem černého čaje. A nezapomeňte zajistit zbytky hub pro laboratoř, je to nutné pro stanovení správné léčby. Samozřejmě navštivte lékaře.