Rizoto z kulatozrnné rýže s krevetami a parmezánem je chutný, lehký, a navíc dobře stravitelný hlavní chod.
Potřebujete:
✿ 400 g rýže arborio
✿ 1 šalotku
✿ olivový olej
✿ 400 ml vývaru
✿ sklenku bílého vína
✿ 1 stroužek česneku
✿ 25 g másla
✿ 200 g předvařených krevet
✿ parmezán na posypání
✿ sůl, pepř
✿ zelenou petrželku nebo bazalku
1. Šalotku oloupejte a nakrájejte najemno, česnek oloupejte a prolisujte. Na rozehřátém oleji pozvolna orestujte šalotku s česnekem, poté přidejte rýži a asi minutu opékejte. Pak zalijte trochou vývaru a bílého vína.
2. Postupně nechte tekutinu vyvařit a opět podlévejte, dokud rýže nebude uvařena, ideálně al dente. Pak k rýži přidejte předvařené krevety a máslo a nechte je v rýži prohřát.
3. Dochuťte nastrouhaným parmazánem, promíchejte a podávejte ozdobené čerstvou petrželkou nebo lístky bazalky.