Suroviny:
rýže (ideálně Arborio na rizoto)
1–2 g kvalitního šafránu
1 l kuřecího vývaru
1 dl bílého suchého vína
100 g parmazánu
1 střední cibule
máslo
sůl, pepř
Postup:
Nasypeme šafrán do 0,5 dl vody a necháme chvíli odstát. Na másle krátce osmahneme cibulku. Jakmile zesklovatí, přidáme rýži a krátce opečeme. Přidáme malé množství vývaru s vínem a necháme za stálého míchaní vyvařit. Přidáme vodu se šafránem, pepř a špetku soli.
Postup s vývarem opakujeme stále dokola, dokud není rýže měkká. Jakmile rýže dosáhne požadované měkkosti, odstavíme hrnec z plotny. Vmícháme dvě lžíce másla a nastrouhaný parmazán.
Tip!
Pokud se vám nechce kupovat šafrán, postačí vám šafránová pasta, která má rovněž silnou chuť, a výsledný pokrm bude stejně výborný.