Jeden z nejlepších steaků z přední části hovězího hřbetu. Díky tomu, že jde o maso, pro něž je typické tzv. mramorování tukem včetně tzv. tukového oka, bude takový steak šťavnatý a křehký. Vybírejte si na něj kvalitní maso přímo u řezníka.
Ingredience: 4 porce
● 4 plátky vysokého roštěnce
● 2 lžičky hrubé soli
● 2 lžičky drceného barevného pepře
● olivový olej
Postup:
Maso opláchněte a osušte pomocí papírových ubrousků. Plátky pak jemně promačkejte pěstí a potřete trochou olivového oleje. Maso nechte před smažením půl hodinky odpočinout při pokojové teplotě. Rozehřejte troubu na 200 0C. Rozehřejte pánev a maso opečte z obou stran.
Z každé strany pečte 2 až 3 minuty. Pak dejte steaky do pekáčku a vložte na 5 minut do trouby. Poté vyjměte a nechte chvilku stát. Znalci doporučují nenakrajovat maso hned, protože by z něj vytekla šťáva. Solte a pepřete až přímo na talíři.
Příprava: 30 min
Cena za 1 porci: 150 Kč