Suroviny:
200 g dýně
150 g másla
170 g třtinového cukru
150 ml mléka
300 g hladké mouky
3 vejce
1 lžička jedlé sody
1 lžička kypřicího prášku
1 lžička skořice
Na krém:
250 g mascarpone
4 lžíce cukru
1 lžíce citronové šťávy
ořechy na posypání
Postup:
Cukr, prosátou mouku, jedlou sodu, skořici a kypřicí prášek nasypejte do mísy a promíchejte. V jiné míse rozmixujte na kostičky nakrájenou očištěnou dýni tyčovým mixérem na hladké pyré.
Přidejte vejce, rozpuštěné vychladlé máslo a mléko a vše prošlehejte. Dýňovou směs nalijte do mísy se sypkými surovinami a dobře promíchejte.
Plech vyložte pečicím papírem a hotové těsto do něho nalijte. Vložte ho do trouby předehřáté na 170 °C a pečte asi 30 minut. Ke konci pečení zkontrolujte propečenost špejlí, měla by z těsta vyjít zcela suchá.
Po upečení koláč nechte na mřížce zcela vychladnout a mezitím si připravte krém. Mascarpone vyšlehejte s citronovou šťávou a cukrem dohladka. Vychladlý korpus jím po celém povrchu potřete a posypejte ho nasekanými ořechy. Dobrou chuť!
Tip!
Pro dietnější verzi použijte místo mascarpone tvaroh.
Skvěly recept, krém z mascarpone je prostě lahodný! Už se těšim, až si ho doma upečem.
Dýně v dezertech mě vždycky lákala! Tento recept vypadá jednoduše a chutně.
Řezy s krémem z mascarpone vypadají fantasticky! Možná je zkusím příští týden na večeři s kamarádkami.
Recept zní úžasně a kombinace dýně a mascarpone je neodolatelná! Určitě to vyzkouším o víkendu.