Vánoční sušenky kourambiedes (čti kurabiedes) vypadají na pohled obyčejně, jejich chuť vás ale nadchne.
Potřebujete:
✿ 225 g másla
✿ 50 g cukru moučky
✿ 1 vanilkový cukr
✿ špetku soli ✿ 1 žloutek
✿ 1 lžíci koňaku
✿ 270 g hladké mouky
✿ ½ lžičky kypřicího prášku
✿ 50 g jemně mletých mandlí
✿ ½ sáčku celého hřebíčku
✿ 100 g cukru moučky na obalení
1. Máslo vyšlehejte do pěny, zašlehejte oba cukry, sůl, žloutek a koňak. Postupně vmíchejte mouku s kypřicím práškem, mandle a vypracujte v těsto. Zabalte ho do fólie a nechte 2 hodiny ztuhnout v chladničce.
2. Z těsta vytvarujte kuličky, klaďte je na plech vyložený pečicím papírem a nepatrně je zploštěte. Do každého kousku vpíchněte shora jeden hřebíček a pečte v troubě při 180 °C 14–18 minut dorůžova.
3. Když sušenky začnou odspodu zlátnout, vyndejte je z trouby, sundejte z plechu a nechte chvíli chladnout. Pak z nich vyndejte zapíchané hřebíčky, obalte sušenky v moučkovém cukru a nechte je úplně vychladnout.