Suroviny:
500 g vepřové plece
4 lžíce olivového oleje
2 lžíce červeného vinného octa
1 stroužek česneku
šťáva z ½ citronu
oregano
tymián
sůl
pepř
Na tzatziki:
1 velký kelímek řeckého jogurtu
1 okurka
2 stroužky česneku
1 lžíce olivového oleje
hrst kopru
sůl
pepř
Postup:
Olivový olej a vinný ocet smíchejte s prolisovaným česnekem, citronovou šťávou a bylinkami, osolte a opepřete. Maso nakrájejte na kostky, vložte ho do marinády a nechte ho marinovat alespoň 2 hodiny. Špejle si namočte a napichujte na ně kostky masa. Hotové špízy pokládejte na gril a opékejte asi 4 minuty z každé strany.
Zatímco se maso griluje, připravte si tzatziki. Neoloupanou okurku nastrouhejte nahrubo, osolte a nechte chvíli odstát. Po chvíli z okurky vymačkejte přebytečnou vodu.
Ve velké míse smíchejte bílý jogurt, přidejte do něho hrst nadrobno nasekaného kopru, prolisovaný česnek a vymačkanou okurku. Zakápněte olivovým olejem, osolte, opepřete a vše dobře promíchejte.
Autentický řecký pokrm získáte, pokud si jako přílohu k souvlaki a tzatziki dáte opečený pita chléb.
Tip!
Pokud máte doma kovové jehly na špízy, použijte je. Na grilování jsou vhodnější než ty dřevěné.