Suroviny na 4–6 porcí:
1 kg libového vepřového masa
4 lžíce olivového oleje
2 lžíce červeného vinného octa
4 lžíce citronové šťávy
3 stroužky česneku
1 lžička soli
špetka pepře
½ lžičky tymiánu
½ lžičky oregana
čerstvá petrželka
špejle
Postup:
Namočíme špejle. Maso nakrájíme nejprve na silnější přibližně stejné kostky. V míse smícháme všechny ingredience, přidáme maso a necháme aspoň 6 hodin marinovat. Rozpálíme gril. Napíchneme maso na namočené špízy a grilujeme, než maso získá pěknou barvu.
Během grilování špízy s masem otočíme jen jednou. Podává se přímo na špejli, nebo s oblohou a omáčkami v pita chlebu. Extra tip: K hotovému jídlu podávejte okurkový salát á la tzatziki. Oloupanou okurku nakrájejte na kolečka.
V misce nařeďte šlehačkou zakysanou smetanu, osolte, opepřete a přidejte drcený česnek. Přidejte nasekaný kopr, nebo pažitku. Do misky vložte plátky okurky a vše dobře vychlaďte. Můžete posypat nasekanými vlašskými ořechy.
.