Tradiční řecké špízy souvlaki (čti: suvlaki) se dělají z jehněčího masa. Lze nahradit vepřovým i kuřecím.
Potřebujete:
✿ 400 g jehněčího masa
✿ 4 lžíce olivového oleje
✿ 4 lžíce citronové šťávy
✿ 2 lžíce červeného vinného octa
✿ 2 stroužky česneku
✿ 2 lžičky oregana
✿ 1 lžičku tymiánu
✿ sůl, pepř
1. V míse smíchejte olej, citronovou šťávu, vinný ocet, prolisovaný česnek, oregano, tymián, sůl a pepř na marinádu. Maso nakrájejte na zhruba stejné obdélníkové kousky, vložte je do marinády a nechte marinovat minimálně 6 hodin.
2. Maso napíchejte na špejle jako špízy. Rozpalte pánev a ze všech stran dozlatova opečte. Pak je rozložte na plech a dejte péct do trouby při 180 °C cca 10 minut, aby se maso propeklo.
3. Hotové souvlaki dejte na talíře a podávejte s hranolkami a dipem.
Souvlaki jsou skvělá volba pro milovníky středomořské kuchyně. Je úžasné, jak jednoduše lze jehněčí maso nahradit vepřovým či kuřecím, a stále mít autentický zážitek!