Svoji variantu zapečeného sýru mají také Řekové. Pokrm pojmenovali bujurdi a jeho základem jsou minimálně tři druhy sýrů.
Suroviny:
100 g balkánského sýru
100 g nivy
150 g mozzarelly
1 lžíce olivového oleje
2 velká rajčata
100 ml rajčatového protlaku
jedna červená paprika
3 stroužky česneku
pepř
čerstvá petrželka
Postup:
Zapékací misku si vymažte olivovým olejem. Na dno naskládejte plátky balkánského sýru a potřete trochou rajčatového protlaku smíchaného s prolisovaným česnekem.
Na něj vyskládejte plátky rajčat a trochu nakrájené papriky. Pak přidejte rozdrobenou nivu a opět protlak, rajčata a papriku.
Navrch přidejte nakrájenou mozzarellu a opepřete ji. Troubu si předehřejte na 180 °C, pak pečte zhruba 20 minut a dozdobte petrželkou.
Náš tip
Přidejte do pokrmu nakrájené olivy, kapary a trochu chilli, pak bude mít ten správný říz.