Připomeňte si vůni Řecka a arabských zemí v podobě lahodné musaky plné čerstvé zeleniny a šťavnatého masa.
Suroviny na 4 porce – 3 menší lilky – 500 g mletého masa – 1 cibule – 3 stroužky česneku – 300 g rajčat – 200 ml červeného suchého vína – 2 lžíce rajčatového pyré – 1 lžička cukru – bobkový list – mletá skořice – olivový olej – sůl, pepř
Na bešamel – 600 ml mléka – 70 g másla – 70 g hladké mouky – 2 žloutky – muškátový oříšek – 80 g strouhaného parmezánu
Postup
1. Lilky omyjte a nakrájejte na asi 1 cm široká kolečka. Osolte je z obou stran a nechte 20 minut vypotit. Na pánvi rozehřejte olej a kolečka lilku opečte z obou stran dozlatova. Odložte je na papírové utěrky, aby se odsál přebytečný tuk.
2. Na jiné pánvi rozehřejte olej a osmahněte nadrobno nakrájenou cibuli. Přihoďte nasekaný česnek a nechte jej rozvonět. Přidejte mleté maso, dobře jej rozmělněte a nechte opéct. Přidejte nakrájená rajčata a zalijte vínem.
Přidejte rajčatové pyré, cukr i všechno koření. Vše promíchejte a nechte dusit 30 minut za občasného míchání. Osolte a opepřete.
3. V hrnci rozehřejte máslo, pak přisypte mouku. Rychle rozmíchejte a po troškách přilijte mléko. Stále míchejte a přidejte špetku muškátového oříšku. Odstavte z plotny a vmíchejte rozkvrdlané žloutky.
4. Do zapékací mísy dejte vrstvu masa, lilku a bešamelu a stále opakujte. Vršek posypte parmezánem. Pečte 35 až 40 minut při 180 °C.