Název souvlaki vznikl ze zdrobněliny slova souvla (špejle), tzatziki je studená jogurtová omáčka. Jako přílohu můžete dát i zeleninový salát.
Potřebujete:
✿ 4 kuřecí stehenní řízky
✿ 4 stroužky česneku
✿ 2 lžičky oregana
✿ 4 lžíce olivového oleje
✿ sůl, pepř
Tzatziki:
✿ 350 g řeckého bílého jogurtu
✿ 3 stroužky česneku
✿ ½ salátové okurky
✿ 2 snítky kopru
✿ citronovou šťávu
✿ 1 lžíci olivového oleje
✿ tymián
1. Maso nakrájejte na stejné kousky osolte, opepřete a v míse promíchejte s plátky česneku a olivovým olejem. Nechte odležet, nejlépe do druhého dne.
2. Naložené maso napichujte na špejle, prokládejte jej česnekem a pokračujte, dokud není špíz plný. Špízy naskládejte do pekáčku, potřete zbylým olejem a česnekem, posypejte oreganem a pečte v troubě při 220 °C zhruba 30 minut. Po 10 minutách obraťte.
3. Oloupanou okurku zbavte semínek, nastrouhejte a vymačkejte šťávu. Přidejte jogurt, prolisovaný česnek, citronovou šťávu, olivový olej, nasekaný kopr a tymián, a dejte vychladit. Podávejte se souvlaki.