Nejbáječnější omáčky Milují je zejména děti. Ale ani muži nepohrdnou. Vždyť taková svíčková se „šesti“ je v restauracích jedním z nejoblíbenějších jídel. Zkrátka omáčky vítězí na celé čáře. Občas nám ale dojde inspirace.Tak ji společně oživíme, ne?
Zvěřinový guláš na višňovém víně
Za tento recept se rozhodně stydět nebudete. S houskovým knedlíkem je to hotová „božská mana“.
Suroviny na 4 porce: 800 g kančí kližky a kýty, 124 g rajčatového protlaku, 40 g brusinkového džemu, 16 g česneku, 600 g cibule, 60 g špeku, 2 lžíce oleje, 120 g hladké mouky, 12 g sladké papriky, 2 až 3 kuličky jalovce, 2 ks bobkového listu, 0,25 dcl višňového vína Annovino Lednice, 0,2 l demi–glace/ silného hovězího vývaru, sůl a pepř podle chuti, větvička tymiánu a majoránky Postup: V kastrole na špeku a oleji smažíme cibuli, dokud nedostane zlatohnědou barvu.
Na základ vsypeme maso nakrájené na kostky. Promícháme a okořeníme. Zalijeme vínem a necháme dusit. Mezitím se nám v hrnečku vaří odvar z bobkového listu a jalovce.
Scezený slijeme do guláše a dusíme, aby šťáva probublávala.Šťávu odvaříme až do základu, poprášíme moukou a promícháme. Přidáme trochu papriky, protlak a vše mírně podlijeme. Dušením vznikne hustá šťáva. Zahustíme moukou a na závěr dochutíme solí, kořením a česnekem.
Jedinečná játrová omáčka
Tato omáčka je nenáročná jak na dobu přípravy, tak na suroviny. Patří do kategorie „vděčných“ omáček, protože většinou všem strávníkům chutná. Tahle ale bude lahodit každému.
Suroviny: 0,5 kg hovězích nebo vepřových jater, 1 střední cibule, 40 g hladké mouky, sůl, pepř, polévkové koření
Postup: Na oleji zpěníme cibuli, přisypeme mouku a vytvoříme zlatavou jíšku, kterou zalijeme vývarem z jater.Uvařená játra nastrouháme na nudličky. Základní cibulovou omáčku přecedíme a přidáme játra.
Přivedeme k varu, osolíme a dochutíme polévkovým kořením. Doporučujeme podávat s rýží.
Lahodné fazolky na smetaně
Takto upravená zelenina může být i dobrou večeří. Před vařením však doporučujeme lusky zbavit tvrdých bočních žilek, protože obzvlášť u přezrálých plodů tepelnou úpravou nezměknou.
Suroviny na 4 porce: 1/2 kg fazolových lusků, sůl, 5 dkg másla, 3 dkg mouky,1/4 l husté smetany, pepř, 1 lžička octa
Postup: Fazolové lusky uvaříme ve slané vodě téměř doměkka. Sdcedíme je a necháme okapat. Rozpustíme máslo, zasypeme moukou, světlou jíšku zředíme vodou z lusků a smetanou. Dobře rozšleháme a povaříme.
Během vaření zakapeme omáčku octem, přidáme koření. Do omáčky vložíme fazolky, podusíme je a podáváme nejlépe s novými bramborami.