Při velkých výkyvech počasí, jaké v poslední době máme, se nachladíte, aniž byste chtěli. Naštěstí pro vás máme osvědčené recepty našich babiček a prababiček.
Prevence i lék zároveň? Existují potraviny, které máme doma všichni, ale málokdy nás napadne použít je, když je skutečně třeba.
Medvědí mléko
Ohřejte 200 ml mléka, přidejte jednoho většího panáka rumu, skořici a dvě lžíce medu. Vypijte dvě sklenice medvědího mléka před spaním a ráno se budete cítit zase jako rybička.
Řepový med
Z černé řepy seřízněte špičku. Vydlabejte její vnitřek a do třetiny objemu nalijte med. Nechte přes noc odstát a pak skladujte v lednici. Alespoň třikrát denně si pak lžičku tohoto medu přimíchejte do teplého mléka.
Slepičí vývar
Jednu menší slepici omyjte, osušte a nakrájejte na menší kousky. Vařte hodinu až hodinu a čtvrt v osolené vodě, až bude téměř měkká. Najemno nakrájejte čtvrt celeru, dvě mrkve, jednu petržel, půlku cibule a kus pórku.
Přidejte všechno do vývaru a vařte dál. Mezitím si zvlášť v osolené vodě uvařte nudle a sceďte je. Jakmile maso změkne, oberte ho, aby nezůstala v polévce žádná kost, přidejte nudle, dochuťte petrželovou natí nebo libečkem a máte hotovo.
Vitaminové bonbony
Snažíte se držet štíhlou linii, ale rádi byste si sem tam zamlsali? Udělejte si citronové rozinky! Balíček rozinek spařte horkou vodou a dejte je do malé misky.
Vymačkejte do nich šťávu ze dvou citronů a nechte v chladu pár hodin odležet a bobtnat. Vitamin C se naváže na hroznový cukr, čímž se znásobí účinky citrusu.
Cibulový sirup
Nakrájejte tři cibule na kostičky. Postupně je vrstvěte do zapékací misky. Každou vrstvu posypejte třtinovým cukrem. Celou mísu nechte pár hodin odstát. Cibule musí pustit šťávu. Dvakrát až třikrát denně si vezměte jednu lžičku.
Dělejte tak nejlépe před jídlem. Brzy se vám uleví.