Pohanka má specifickou chuť, všestranné použití i léčivé schopnosti. Zvyšuje působení vitamínu C a hlavně je zaručeným zdrojem rutinu, který udržuje v dobré kondici náš krevní oběh.
V lékárnách nebo v obchodech se zdravou výživou koupíte pohankové bylinné čaje, k dostání jsou i relaxační polštářky plněné pohankovými slupkami. Pohanka pochází z Asie a v čínské armádě kdysi navracela vojákům jejich sílu a vytrvalost.
V tradiční čínské medicíně pomáhá při uštknutí, pokousání hmyzem, úrazech nebo menstruačních bolestech. K nám se dostala ve 12. století a postupně si během čtyř století získala v naší kuchyni obrovskou oblibu.
Kdy ji zařadit do jídelníčku
Neobsahuje lepek, a je tedy vhodná pro celiaky nebo ty, kteří se jenom rozhodli lepek výrazně omezit. Dalším důvodem, proč bychom měli pohanku co nejvíce konzumovat, je to, že patří mezi velice významné zdroje rutinu.
Ten zlepšuje elasticitu cév, léčí křehkost krevních kapilár, snižuje hladinu špatného cholesterolu a zesiluje účinek vitamínu C. Rutinem to ale zdaleka nekončí, pohanka totiž obsahuje i lehce stravitelné bílkoviny, vlákninu, řadu minerálních látek, většinu vitamínů skupiny B a vitamín E. Konzumace pohanky se vyplatí při hemoroidech, křečových žilách, praskání žilek v obličeji, při trávicích obtížích nebo při dlouhé a silné menstruaci.