Tento koláč bude ozdobou každé hostiny či odpoledního posezení s přáteli. Potřebovat budete jen křehké těsto, náplň a špetku trpělivosti při skládání rebarbory.
Potřebujete:
✿ 600 g rebarbory
✿ 170 g hladké mouky
✿ 110 g másla
✿ 2 lžíce třtinového cukru
✿ 5 lžic ledové vody
✿ špetku soli
Náplň:
✿ 250 g plnotučného tvarohu
✿ 1 vejce
✿ 1 vanilkový cukr
✿ 100 g třtinového cukru
1. Promíchejte mouku s cukrem a solí, přidejte na kostičky nakrájené máslo a rukama směs prohněťte. Pak po lžících přidávejte ledovou vodu a vypracujte hladké těsto. Zabalte ho do fólie a nechte v lednici hodinu odležet.
2. Smíchejte tvaroh s vejcem a cukry. Řapíky rebarbory očistěte, oloupejte a nakrájejte na 2–3 cm velké kousky, každý z obou stran šikmo seřízněte.
Těsto vyválejte na tenký plát a vložte jej do vymazané koláčové formy a potřete ho tvarohovou náplní.
3. Navrch vyskládejte od středu ke krajům špalíčky rebarbory. Přesahující okraje těsta odřízněte, koláč posypejte cukrem a pečte v troubě při 170 °C asi 40 minut, až budou okraje zlatavé.
Milujeme doma rebarboru, takže tento koláč je pro nás jasná volba! Už se vidím, jak si na něm pochutnáváme při odpoledním posezení s přáteli.
Jsem nadšená z tohoto receptu, kombinuje křehké těsto a lahodnou náplň. Určitě jej zařadím do svého receptáře, Rebarborový koláč bude jistě ozdobou mého stolu!
Tohle by mohla být dobrá výzva i pro mě! Rebarborový koláč by mohl skvěle doplnit náš rodinný víkendový brunch. Držte mi pěsti.
Rebarbora není sice moje oblíbená, ale s tvarohem to může být super! Možná bych to zkusila na příští rodinné oslavě, co myslíte?
Jako učitelka mám malou radost, když mohu vyzkoušet nový recept, a tento rebarborový koláč vypadá slibně a elegantně. Už se těším na jednoho krásného nedělního rána, kdy ho připravím pro své blízké.
Hele, já a pečení moc nejde dohromady, ale ten rebarborový koláč zní fakt skvěle! Asi to o víkendu zkusím, držte mi palce!